Údržba machových obrazov, stien, dekorácií

Machové obrazy a zelené steny sú vyrábané z prírodného machu upraveného metódou stabilizácie a preto sú vhodné len do interiérov. Vďaka stabilizácii si mach zachováva svoju prirodzenú podobu akou je mäkkosť, jemnosť, vôňa a stála zelená farba na dlhé roky. Pri správnej údržbe by si mal svoj vzhľad zachovať na dlhé roky.


Ideálnym miestom pre machové steny a obrazy sú interiéry, kde je dodržaná relatívna vzdušná vlhkosť medzi 40 - 65 %. Jej pokles pod 40 % môže spôsobiť viacero nedostatkov. Mach môže byť na dotyk tvrdší a tým aj náchylnejší na trvalé poškodenie. Mierne stvrdnutie machu však nijako neovplyvňuje jeho kvalitu. Po obnovení vlhkosti vzduchu sa pružnosť machu opäť vráti. Dajte pozor aj na príliš vysokú vzdušnú vlhkosť (viac ako 65 %), na ktorú je stabilizovaný mach náchylný a ktorá by mu mohla uškodiť a znížiť jeho životnosť. Mohla by zapríčiniť tvorbu plesní a následne znehodnotenie obrazu. Rastliny a mach za žiadnych okolností nepolievajte, nekropte, nezvlhčujte ani neroste vodou. Obraz tiež nepretierajte vlhkou handrou, ale v prípade potreby radšej mierne vyfénujte slabým zimným vzduchom. Obrazy nevystavujte dažďu ani priamym poveternostným vplyvom. Nikdy ich neumiestňujte blízko ohňa, kúrenia, ani iných zdrojov tepla. Ideálne teplota vzduchu by nemala presiahnuť 26 °C.


Veľkou výhodou machových stien a obrazov je to, že nevyžadujú denné svetlo. Môžu byť umiestnené aj v tieni a nemusíte sa obávať o ich životnosť tak ako pri živých izbových rastlinách. Ak chcete, aby vám vydržali čo najdlhšie, neumiestňujte ich na priame slnečné žiarenie, kvôli ktorému by mohli rýchlejšie stratiť pigment. 

Na všetky obrazy používame mach, ktorý je stabilizovaný pomocou prírodného roztoku s minerálmi soli bez použitia zdraviu škodlivých látok.


Na rozdiel od stien zo živých rastlín nie je pri tvorbe machových stien potrebná žiadna špeciálna predpríprava podkladovej steny. Machové steny si nevyžadujú izoláciu, elektrinu ani predprípravu vody. Ich váha je cca 10-15 kg/m², preto nie sú potrebné žiadne špeciálne výstuhy stien a postačí dokonca len obyčajná sadrokartónová priečka. 


Životnosť machových stien sa líši v závislosti od druhu zvoleného machu. Najdlhšiu životnosť, cca 8-10 rokov, majú lišajníkové steny. Ostatné druhy machu majú priemernú životnosť 5-7 rokov. Stabilizované rastliny sú trvácne okolo 3-4 rokov. Ak chcete obrazu alebo machovej stene zabezpečiť čo najdlhšiu životnosť, dodržte najmä správnu vlhkosť vzduchu a nevystavujte ich priamemu slnku, ako je uvedené vyššie.

Machové obrazy a machové steny vám vyrobíme na mieru podľa vašich požiadaviek. Môžete si zvoliť akýkoľvek rozmer a tvar. Bežne je ako rám obrazu alebo podklad steny použité drevo, no pri väčších realizáciách stenu zhotovíme z viacerých panelov. Pri montáži panely prepojíme do jednej veľkej steny. Pri obrovských realizáciách s plochou nad 40 m² môže montáž trvať aj viac ako jeden deň. Ak svoj domov alebo kanceláriu práve zariaďujete alebo renovujete, odporúčame vám nechať montáž machovej steny až na záver. Vyhnete sa tak nepríjemnému znečisteniu stavebným prachom alebo rôznymi inými nečistotami.